Mijn aanraking met boeken begint al op jonge leeftijd. Namelijk de leeftijd dat ik werd voorgelezen. Ik werd vroeger voorgelezen door mijn vader, moeder en opa's en oma's. Vaak gingen deze boeken over beren, zoals "de meest verre tocht van Winnie the Pooh" en "365 berenverhalen". Ook werden boeken van Jip en Janneke en sprookjes voorgelezen. Bij de opa's en oma's werden vaak oudere boeken voorgelezen, zoals een boek over tien keine negertjes, waarvan er telkens één verdween.
Als er liedjes gezongen werden was dat vaak tijdens het oppassen van opa en oma. De liedjes waren dan oud-Hollandse liedjes zoals twee emmertjes water halen.
Op de basisschool werd ook veel voorgelezen, maar dan over andere onderwerpen. Erg vaak ging het over juffen en meesters. De boeken van meester Jaap werden dan ook zeer regelmatig en in bijna elk jaar voorgelezen.
Ook las ik zelf ook op de basisschool. In het begin las ik makkelijke boeken met grote letters, maar toen het lezen goed ging begon ik andere boeken te lezen. Ik had niet echt voorkeur voor boeken en meestal oordeelde ik op de dikte en omslag. Maar de leukste boeken vond ik wel de boeken over de geschiedenis, omdat ik daar erg geïnteresseerd in was/ben. Ook heb ik vele Geronimo Stilton boeken gelezen. In de hogere groepen las ik best wel weinig, maar dat kwam meer door het boekverslag dat er gemaakt moest worden en omdat praten met vrienden veel leuker was dan lezen. In groep acht begon het lezen weer terug te komen, maar dan in de vorm van stripboeken.
In het begin van de onderbouw las ik nog steeds niet echt veel. De boeken die ik las gingen meestal wel nog steeds over geschiedenis, omdat ik het leuk vond om meer over een bepaalde tijd te weten te komen. Boeken over voetbal, vluchtelingen en meisjesonderwerpen vond ik echt niet leuk, omdat ik daar niet geïnteresseerd in was en die onderwerpen me totaal niet aanspraken. Ik las niet veel, omdat ik liever sportte en tv keek. In de derde klas echter ben ik wel meer gaan lezen, omdat de boeken die we moesten lezen leuker werden. Als ik een film wilde gaan kijken ging ik ook meestal eerst het boek lezen.
Mijn smaak nu is niet heel erg anders dan vroeger. Alleen ik heb nu liever een psychologisch boek met een beetje actie dan een actieboek. Ook lees ik nu liever over andere plekken op de wereld dan alleen Nederland en ik vind het niet erg als de hoofdpersoon een andere leeftijd heeft als ikzelf. Een boek met meerdere verhaallijnen vind ik ook erg leuk om te lezen.
Ik heb nog steeds geen echte smaak voor één bepaald soort boek, maar ik weet wel goed wanneer ik een boek leuk vind of niet.
Als ik een boek moet kiezen trekken oudere boeken mij erg aan, omdat ik dat nog steeds leuk vind.
Op dit moment denk ik dat niveau drie boeken voor mij geschikt zijn, omdat ik graag over nieuwe werelden lees. Ook vind ik het leuk als een boek meerdere verhaallijnen en flashbacks heeft. Over onderwerpen waar ik nog niks over weet lees ik ook graag.
Ik zie niet erg op tegen de boekenlijst, omdat ik vorig jaar het lezen een soort van opnieuw heb ontdekt. Daarom zit ik in een oriënterende fase waarbij ik veel boeken lees over verschillende onderwerpen. Door de leeslijst hoop ik ook een eigen leessmaak te ontwikkelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten