Algemene informatie
StandaardtitelbeschrijvingHet boek Oeroeg is geschreven door Hella S. Haasse, uitgegeven in Amsterdam. Ik heb de veertigste druk uit 1994 gelezen. De eerste druk was in 1948. Het boek heeft 122 pagina's.
Genre
Het genre van het boek is een sociaal/politiek verhaal
Samenvatting
Het boek Oeroeg gaat over een Nederlandse jongen die met zijn ouders in het huidige Indonesië woont. Hij is goed bevriend met de zoon van een van de employés van zijn vader, Oeroeg. Oeroeg is zijn aller beste vriend, en hoewel zijn ouders niet gek zijn op de band tussen deze twee jongens kunnen ze er niet veel aan doen om ze uit elkaar te houden. Zelfs als de jongens naar het voortgezet onderwijs gaan, blijven de jongens goed bevriend maar naarmate ze ouder worden, groeien de jongens steeds meer uit elkaar. De verschillen tussen de westerse en de Indonesische bevolking drijven een kloof tussen de twee jongens. Dit laatste is zeker goed te zien als de hoofdpersoon na zijn studie in Delft en na de tweede wereldoorlog terugkeert naar Indonesië.
De recensie
Oeroeg
Het boek Oeroeg van Haasse heb ik voor deze opdracht gelezen.
Hella S. Haasse is op twee februari 1918 geboren in Batavia, het huidige Jakarta in Indonesië. In 1945 is ze begonnen met schrijven. Oeroeg kwam in 1948 voor het eerst uit. Andere bekende werken van Haasse zijn Het woud der verwachtingen en Heren van de thee. Hella Haasse heeft in haar leven vele literaire prijzen ontvangen, waaronder de P.C. Hooftprijs in 1983 en de onderscheiding Prijs der Nederlandse letteren in 2004. Mede hierdoor behoort ze ook tot de in het buitenland meest gelezen Nederlandse schrijvers. Ze is tot 2007 actief gebleven met schrijven. Hella Haasse is op 29 september 2011 overleden in Amsterdam.
Het boek Oeroeg is als eerst in 1948 uitgegeven als Boekenweekgeschenk. Ook is het boek in 1993 verfilmd.
Het boek is volgens mij geschreven om een situatie te schetsen over Nederlands-Indië in de vooroorlogse en naoorlogse tijd en om de verhoudingen te laten zien tussen Nederlanders en "inlanders".
De verwachtingen die ik had over dit boek waren best wel hoog, omdat het boek aardig bekend is en veel mensen het gelezen hebben.
Dit boek is een echte aanrader om te lezen. Het is een boek dat je eigenlijk moet lezen, want het geeft een zeer goede kijk op manier hoe Nederlanders in Nederlands-Indië omgingen met de Indonesiërs. De Nederlanders waren namelijk niet zo goed voor de Indonesiërs, die destijds inlanders werden genoemd. Een Nederlander behandelde een inlander als een soort van huishoudelijke slaaf, want de inlander die bij Nederlander werkte, sliep daar ook en moest alle saaie klusjes doen zoals de was en de tuin onderhouden. Ook geeft het boek in goede kijk op de sociale verhoudingen, want de Nederlandse hoofdpersoon is vrienden met de inlandse Oeroeg, maar zijn ouders vinden het eigenlijk niet goed dat hun zoon omgaat met een inlander. Ook moeten inlanders naar andere scholen dan de Nederlanders en moeten ze andere beroepen kiezen na die school.
Dit boek is ook erg goed geschreven, want het is een niet te lang boek, maar het geeft je wel alle informatie, die nodig is om het verhaal te begrijpen.
Ook is het een erg geloofwaardig boek, want de personages beleven normale dingen en als er dan iets aparts in het verhaal gebeurt gaan de personages daar heel normaal mee om. Het worden als het ware normale mensen.
De personages zijn erg realistisch en maken normale gebeurtenissen mee. Zo scheiden bijvoorbeeld de vader en moeder van de hoofdpersoon.
In het boek komen veel gedetailleerde omschrijvingen voor, maar dat is niet storend, want het Indonesische landschap is in deze omschrijvingen heel mooi en daardoor waan je je echt in Indonesië. Wat minder goed is aan het boek is dat ze soms Indonesische termen gebruiken, maar die zijn goed op te zoeken.
Het boek is niet erg actueel, maar voor 1948 is het wel actueel, want in het verhaal is de tweede wereldoorlog net afgelopen en is de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog net begonnen.
In het verleden zijn er wel meer boeken geschreven over Nederlands-Indië en de verhoudingen tussen mensen daar. Maar dit boek is nog best wel origineel, want het speelt zich aan het einde van het bestaan van Nederlands-Indië en je leest een groot deel vanuit de ogen van een kind.
Ik vind zeker dat je dit boek met lezen, want het behoort tot je literaire bagage en het boek is ook erg goed geschreven. Je krijgt van het boek een realistische weergave van Nederlands-Indië in die tijd. Dus dit boek moet je gewoon lezen.
Oeroeg, Hella S. Haasse
122 pagina's
Querido, 1994
oki
BeantwoordenVerwijderen